Tom yam bplaa – haukimiehen kalakeitto

Hauesta saa myös hyvää kalakeittoa, nimittäin tom yamia. Yleensä tom yam tarjoillaan jättikatkarapujen (tom yam kung) tai kanan kanssa (tom yam gai), mutta haukireissulla ruodottomasta haukifileestä paloitellut kuutiot toimivat erinomaisina proteiininlähteinä. Tom yam sopii oivallisesti kylmän kalapäivän jälkeen lämmikkeeksi, chilin määrällä voi sitten säädellä lämmityksen tehoa.

Ainekset (kahdeksalle):

  • 2015-11-13 18.11.012 litraa vettä
  • 2 pss tom yam tahnaa tai pari kanaliemikuutiota
  • 1-1,5 kg ruodotonta haukifilettä
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 3-4 salottisipulia
  • vajaa rasiallinen kirsikkatomaatteja
  • puoli rasiallista herkkusieniä
  • 6 kpl thaimunakoisoa
  • 3 sitruunaruohon vartta
  • 2-3 limeä
  • 10 cm pala inkivääriä
  • tuoreita thaichilejä maun mukaan (5 kpl riittää, jos ei halua kovin tulista)
  • 10 kaffirlimen lehteä
  • 1 dl kalakastiketta
  • ruukullinen korianteria

Hienonna valkosipulit, leikkaa alin kolmannes sitruunaruohoista parin sentin paloiksi ja paina niitä veitsen lappeella hieman, jotta maut tulevat paremmin esiin. Kuori ja viipaloi salottisipulit, viipaloi sienet ja munakoisot reilun kokoisiksi paloiksi, tomaatit voi heittää keittoon kokonaisina. Viipaloi inkivääri ja chilit ohuiksi paloiksi, poista chileistä siemenet,

Lisää tom yam tahna/liemikuutiot veteen ja kuumenna se hitaasti kiehuvaksi. Lisää kalapalat ja anna kiehua hetken, poista kaloista syntynyt vaahto esim. reikäkauhalla. Lisää valkosipulit, salottisipulit, inkivääri, chilit, limetinlehdet, sitruunaruohot, sienet, tomaatit ja munakoisot sekä kalakastike ja keitä hiljalleen viitisen minuuttia tai sen verran, että kalapalat ovat kypsiä. Ota keitto liedeltä ja lisää joukkoon puristettu limemehu ja korianteri. Jos haluat lisää suolaisuutta, lorauta kalakastiketta joukkoon ja jos taas lisää potkua, niin chilitahnaa/chilijauhetta voi heittää sekaan. Liika tulisuus taittuu lisäämällä limemehua. Ja eiku syömään!

Teksti ja kuva: Ron